KPT banner

Kultur på Tværs / Generalforsamling onsdag d. 9.3.2016 / Beretning for 2015

Det gået forrygende i vores forening det seneste år, men for et år siden troede jeg ikke at KPT kom til at fortsætte! - men så skete der flere ting på én gang:

  • Ankomst af mange flygtninge fra især Syrien, Somalia og Eritrea.
  • Min nye chef bakkede en henvendelse fra en kommunal integrationsmedarbejder op vedr. værested for flygtninge på Skive Bibliotek.
  • Min nabo Bjarke Rasmussen begyndte at tale om nogle ”Venligboer”
  • Forbavsende mange mente på et offentligt informations- og debatmøde, at der skulle afholdes ”Kultur- og SamtaleCafé” hver uge på biblioteket – og ikke kun hver måned som først planlagt.

Onsdag den 22. april kl. 16 – 18 afholdtes den første cafédag. Forinden var oprettet Facebook-gruppen ”Venligboerne – Skive og omegn” og det gik over alt forventning, og der blev hurtig oprettet en styregruppe hvis medlemmer på skift har haft ansvaret for caféen. Caféen har afholdtes hver dag lige siden på nær to onsdage ved juletid.

Et kolonihave-projekt kom tidlig på banen idet Abdalle gerne ville stille den ene halvdel af en stor kolonihavegrund til rådighed for flygtninge og Venligboer. Nogenlunde samtidig havde Hans Ole meldt sin ankomst, og som pensioneret ingeniør fik han hurtig det overordnede ansvar for kolonihaven. Vi ansøgte om penge til projektet og fik 10.000 kr. fra Dansk Flygtningehjælps frivillig-pulje og 6.000 kr. fra Lions Club til at komme i gang for. Samtidig har Skive Trykluft udlånt diverse maskiner gratis, og det kommende hus på grunden skal bygges af genbrugsmaterialer fra Kaastrup. Vi har planlagt en fællesspisning den 13. maj i kolonihaven og håber at det kan gennemføres trods vandproblemer på grunden, Hans Ole har sendt en ansøgning til Bustrupfonden på 15.000 kr. til videre indretning af kolonihavegrunden.

Aktivitetsudvalg har sørget for afholdelsen to fællesspisnings-arrangementer på biblioteket hvor man selv medbragte maden. De havde planlagt arrangementerne fint med masser af aktiviteter for børnene. Sidste gang var der arrangeret ”slå-katten af-tønden”.

Caféen har medført en række andre aktiviteter. Der har fx været interesse blandt især en gruppe piger fra Somalia om at lære at sy på symaskine, og den 28.2.16 mødtes de for første gang på Tambohus. Noget Berit har stået for. Benthe har bl.a. haft travlt med at organisere fremskaffelse og fordeling af tøj til de nye flygtninge. Mange har også fået en brugt cykel mm. Min nabo Lasse ved rigtig meget om bier og fremstilling af honning, og han er godt i gang med at danne en bi- og honninggruppe, som kan have glæde af de udstyr som vi købte i efteråret.

Sådan er det gået slag i slag og en væsentlig ting er at vi nu ahr lavet en aftale med Skive kommunes Per Jeppesen, og at vi besøger nyankomne flygtninge og fortæller dem om Caféen, og sørger for at de kan henvende sig til én af os, hvis der opstår problemer. Vi siger også at de skal passe på med dyre lån og aldrig skrive under på noget de ikke forstår 100%.

Bjarke har i øvrigt lavet en meget fin lille samtale-bog som man kan tage udgangspunkt i når man sidder i caféen. En række andre Venligbo-grupper har vist sig interesseret i bogen. Han har også lavet en super professionel hjemmeside med integrations-fremmende elementer. Siden kan findes på www.easyintegration.dk. Her ligger samtalebogen også.

2 stor og årligt tilbageværende aktiviteter er vores uddeling af integrationspriser samt organisering af Dansk flygtningehjælps stor landsindsamling i Skive By. Her bruger vi hvert år Skive bibliotek som udleveringssted for raslebøsserne. Det var ellers for 16. år i træk at vi delte integrationspriser ud. I år gik priserne til Bjarke, Abdalla, Hans Ole og Elizabet Clemmensen. Bjarke fik prisen grundet bl.a. ovennævnte initiativer. Abdalla fordi han har stillet sin kolonihave-grund til rådighed. Hans Ole for sit store arbejde på grunden og Elizabeth fordi hun i den grad sørger for at de mange flygtninge fra Eritrea bliver integreret.

Den seneste aktivitet er at vi forsøger at lave en ungdomsgruppe under KPT og Venligboerne. 3 unge, Abdalla og Stig var netop på et af de mange kurser som Dansk Flygtningehjælp tilbyder gratis. I dette tilfælde var det om de nye regler ifm familiesammenføring.  Mange i vores inderkreds har været så fornuftige at lave en samarbejdsaftale med Dansk Flygtningehjælp så vi bl.a. er beskyttet af en forsikring når vi arbejder som frivillige.

Vi har været med til at danne en række lektiehjælps-aftaler og sørget for at en række flygtninge og danskere har indgået kontaktfamilie- eller kontaktpersonsaftaler. Aktivitetsniveauet slog alle rekorder i 2015/16 i Kultur på Tværs – og det vokser kun!

Today 1 Yesterday 2 Week 4 Month 4 All 309

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions